21 Ağustos 2008 Perşembe

Mohsen Namjoo Hayatı


İran geleneksel müzik formlarını Jazz, Rock ve Blues müziklerini baz alarak mükemmel bir şekilde yorumlayan Mohsen Namjoo 1976 yılında Horasan’ın Turbet-i Cam şehrinde dünyaya geldi. Kelimenin tam anlamıyla müzikle iç içe büyüyen Namjoo ilk müzik eğitimine 12 yaşındayken üstat Nasrullah Nasihpur’un yanında başladı.
Lise eğitiminden sonra Tahran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro bölümüne kayıt yaptıran Namjoo, Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Müzik bölümünde yüksek lisansa başladı. Bir süre sonra akademik müzik eğitiminden umduğunu bulamayan Mohsen Namjoo Yüksek lisansını tamamlamadan üniversiteden ayrıldı.
Yaptığı müzik türü hakkında Namjoo’nun kendi yorumu müziğinin ‘sentez’ olduğu yönündedir. İran ve Batının farklı müzik tarzlarını müthiş bir şekilde telfik etmesinin yanında şarkılarda kullandığı klasik İran şairlerinin şiirleri ile kendi şiirlerini de sentez yaparak kullandığı görülür. Şarkılarına iyi bir şekilde kulak veren bir dinleyici hem İran müziğinin farklı makam ve perdelerini hem de Rock, Jazz ve Blues tarzının bir arada nasıl uyumlu bir halde ifade edildiğini kolaylıkla hissedecektir. Şiirlerini bestelediği şairler arasında daha çok Mevlana, Hafız, Şeyh Sadi ve Molla Cami’nin bulunması Namjoo’nun sırtını klasik Fars şiirine dayadığının göstergesidir. Bu saydığımız şairlerin yanında Ahmed Şamlu ve Rıza Berahani gibi modern şairlerin şiirlerini de besteleyen Namjoo’nun şarkılarında bazen sokak dilinin imkanları da kullanılmıştır.
"Müzikteki yaratıcılığınızı neye borçlusunuz?" sorusunu "Meşhed şehrinde bulunduğum sıralarda underground gruplarla birlikte yaptığım müzik çalışmalarına borçluyum." şeklinde cevaplandırmıştır.
İlk resmi albümünü 2007 ayının eylül ayında ‘Toranj’ adıyla piyasaya çıkaran Namjoo’nun resmi olmayan ve kendinden habersiz bir şekilde "Gis", "Cebr-i Coğrafyayî’", "Akaid-i Nowkanti" gibi isimlerle piyasaya sürülmüştür.

Hiç yorum yok: